Występowanie grzybów rodzaju Fusarium

Elżbieta Mielniczuk. Występowanie grzybów rodzaju Fusarium
Elżbieta Mielniczuk. Występowanie grzybów rodzaju Fusarium
4.05 z 5, podano 15 głosów

Powierzchnia uprawy owsa w Polsce wynosi ok. 500 tys. ha, co stanowi 6,7% ogólnych zasiewów zbóż w naszym kraju i 10% produkcji światowej. Plon ziarna tego zboża z jednego hektara wzrósł od 2000 do 2016 roku z 18,9 dt do 28,5 dt . Hodowla przyczynia się do podniesienia plonu owsa poprzez podwyższenie genetycznego potencjału produktywności odmian i zmniejszenie wpływu cech utrudniających jego osiągnięcie, między innymi przez zwiększenie odporności na patogeny . W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie ziarnem owsa i jego przetworami ze względu na ich wyjątkowo wysoką wartość fizjologiczno-żywieniową. Produkty owsiane stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, szczególnie β-glukanów, bowiem całe, nieobłuszczone ziarno zawiera średnio 32% tego składnika, zaś płatki owsiane 14%, w tym około 8% cennej frakcji rozpuszczalnej, charakterystycznej tylko dla owsa . Obserwowana duża zmienność genotypowa pod względem zawartości β-glukanów w ziarnie owsa ukierunkowała prace hodowlane na uzyskanie odmian o podwyższonym poziomie tego składnika w ziarnie, co jest wielkim atutem w produkcji żywności korzystnie wpływającej na zdrowie człowieka, a ponadto przyczynia się do podwyższania efektywności uprawy owsa .

  • Kategoria: Biologia
  • Wydawca: OSDW Azymut
  • Ograniczenie wiekowe: 0+

Przeczytaj książkę «Występowanie grzybów rodzaju Fusarium» online:

Zostaw komentarz:

Możesz być zainteresowany:

Pozostań w kontakcie

Bądź na bieżąco z nadchodzącymi książkami, subskrybuj nasz cotygodniowy biuletyn:

Sprzężenie zwrotne

Biblioteka

© 2020. Your Lib. All Rights Reserved.